вівторок, 9 листопада 2021 р.

День української писемності та мови

 День української писемності та мови - державне свято, яке традиційно відзначають 9 листопада вже понад два десятки роки поспіль.

За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.                                                    

Наша мова - це наша національна цінність. І тому, дуже важливим є формування цієї цінності саме у підростаючого покоління, бо вони творитимуть нашу державу в майбутньому. Адже, держава, яка не базується на національних цінностях є тимчасовим утвором.


Сьогодні учні  ОЗ «Мостиський ЗЗСО №2 І-ІІІ ст.) ( директор Федевич О.М.) активно долучились до свята. Зокрема, учні 11-А кл( кл.кер. Беницька Н.І.) разом із вчителем української мови Чех З.Г. взяли участь у написанні 21-ого щорічного радіодиктанту національної єдності. Автором тексту та читцем цього року був письменник Юрій Андрухович. 


Вчителі української мови на своїх уроках розповідали учням про значення і важливість цього дня в житті людини та велич української словесності. Атмосферу сьогоднішнього свята підсилила виставка книг та вислови відомих українських письменників про мову. 


Увесь світ віддає шану великим володарям українського слова – Тарасу Шевченку та Івану Франку, Лесі Українці та Коцюбинському, Нечую – Левицькому та Сковороді, Котляревському та Максимовичу, бо вони зберегли  багатство  мови, щоб передати прийдешнім поколінням цей дорогоцінний скарб. А ми повинні цінувати  цю неоціненну спадщину, бо мова – це великий скарб нашого народу.












Немає коментарів:

Дописати коментар

Освітня конференція 2022

  Цьогорічна освітня конференція була особливою: здавалось,що все життя почало свій відлік з 24 лютого. Директор ОЗ Оксана Федевич розповіла...