вівторок, 9 жовтня 2018 р.


Лишайники індикатори чистого повітря!
Лишайники — невеликі рослин. Це симбіоз гриба і водорості. Виглядають лишайники дуже навіть привабливо, а прогулюючись по лісі, можна знайти різноманітні види. І навіть не будучи біологом, почитати цікаві факти про лишайники буде корисно кожному любителю природи. Лишайників, як підвид, налічується більше ніж двадцять тисяч видів. Вони дуже витривалі, а також здатні вижити, де не зможе існувати жодна жива рослина. Вони можуть рости і на скелях, і на стовбурах дерев, на дахах будинків. Суворі кліматичні умови росту рослин також не перешкода. Їх можна зустріти і в посушливій пустелі, і в зеленому лісі, а також на брудних болотах. У воді лишайники не потребуються, так як вони здатні вбирати вологу після дощу....

В Біблії існує історія, в якій йдеться про людей, які подорожують в пустелі. Вони замучені голодом і зовсім вибилися з сил, раптом побачили на землі безліч крупинок. Не бачачи іншого виходу, молоді люди, майже збожеволівши від голоду, стали їсти цю крупу. Дивно, але з’ївши зовсім небагато, подорожні знайшли силу і продовжили шлях. У найдавнішій книзі світу крупинки на землі назвали «манною небесною». У наш час вчені роблять припущення про те, що цими крупинками були їстівні лишайники.
Прогулюючись лісом можна побачити різні лишайники, які ростуть на стовбурах дерев: великі плямисті листуваті, великі накипні, звисаючі з гілок «бородаті»… Всі вони живі, красиві, інколи покривають більше половини поверхні стовбура. Але, якщо пройти по міському парку, такого вже не побачити.
 Сьогодні 8 жовтня 2018 у ОЗ « Мостиський ЗЗСО№2I-IIIст.»учні гуртка «Юний еколог» разом з керівником гуртка Беницькою Н.І ходили в парк у пошуках лишайників,яких можна знайти у вигляді маленьких плямочок у тріщинах кори.
Під час екскурсії учні:
Поглиблювали основні наукові поняття,
Розвивали спостережливість,вчились порівнювати,застосовували знання на практиці.

Любімо,бережімо природу – вічне джерело нашого життя і творчості.
Вона нам стократ більше віддасть,ніж ми їй можемо дати!
М.Рильський












Немає коментарів:

Дописати коментар

Освітня конференція 2022

  Цьогорічна освітня конференція була особливою: здавалось,що все життя почало свій відлік з 24 лютого. Директор ОЗ Оксана Федевич розповіла...