пʼятниця, 1 березня 2019 р.

Міжнародний день сірника
01.03.2019 року у ОЗ «Мостиський ЗЗСО №2 І-ІІІ ступенів» відбулася виставка робіт з сірників, до Міжнародного дня сірника. Організаторами даної виставки були, педагоги-організатори Красуцька М.В. та Беницька Н.І. Учні початкової школи та учні 5-6 класів, виготовили надзвичайно цікаві та красиві вироби.
 Щорічно 2 березня відзначається Міжнародний день сірника – однієї з незамінних речей і найважливіших елементів людського життя.
  Сірники протягом багатьох десятиліть були однією з незамінних речей і найважливіших елементів людського життя.
    Втім, і сьогодні вони продовжують грати не останню роль в нашому повсякденному побуті, як зручний і дешевий спосіб добування вогню. Сірник – паличка з горючого матеріалу (найчастіше дерева), що має на кінці запальну голівку, що служить для отримання відкритого вогню. І, чиркаючи сірником об коробку, ми навіть не замислюємося про історію цього вельми практичного і дивного винаходу.

      У 1826 році англієць  Джон Валкер представив на суд курців перші в світі сірники. Але перші справжні сірники були винайдені 10 квітня 1833, коли в масу для сірникових головок був введений жовтий фосфор. Саме цей день і вважається Днем народження першого сірника.
Крім звичайних (побутових) сірників, виготовляються спеціальні. Наприклад, мисливські (або штормові) – вони горять на вітрі і навіть під дощем; термічні (дають при горінні більш високу температуру, а значить і більше тепла); сигнальні (з кольоровим полум'ям); сигаретні (для розкурювання сигар); камінні (дуже довгі сірники, щоб запалювати каміни) та інші. І є навіть декоративні (в основному для колекціонерів), що випускаються обмеженим тиражем з різними малюнками на коробках (подібно поштовим маркам).

     Треба також зазначити, що сірники за всю свою багату історію, окрім свого основного призначення, використовуються досить різноманітно. Ось лише кілька прикладів – замість рахункових паличок для навчання дітей, як умовна грошова одиниця, при різних карткових та інших іграх, для виготовлення сірникових будинків та інших споруд, для жеребкування, для різних логічних ігор, в якості зубочисток і основи для ватної палички, як реквізит для фокусів.

педагог-організатор
Красуцька М.В.











Немає коментарів:

Дописати коментар

Освітня конференція 2022

  Цьогорічна освітня конференція була особливою: здавалось,що все життя почало свій відлік з 24 лютого. Директор ОЗ Оксана Федевич розповіла...