вівторок, 31 грудня 2019 р.


Національно-патріотичне виховання
З метою виховання у молодого покоління поваги, бережливого ставлення до історико-культурної спадщини українського народу, вивчення історії Мостищини, у 10-В класі ОЗ’’Мостиський ЗЗСО №2 І-ІІІ ст.’’ було проведено урок-спогад ‘’Ми йшли під ритм душі казковим кроком по тріумф чи смерть…"
Учитель історії Бірець Г.І ознайомила учнів з тернистим життєвим шляхом нашої землячки з с.Буховичі Анни Карванської-Байляк(дочки Миколи і Марії Телятинських).
Учні ‘’мандрували’’ сторінками книги А. Карванської-Байляк ‘’Во ім’я твоє’’, яку видано у Варшаві 2000 року видавництвом ‘’Український Архів’’.
Цікаво представив презентацію ‘’Мовою документів’’ Сікорський Р. , де використав особисті фото героїні та архівні документи.
Корнеляк М. зізналася: ‘’Я приємно здивована, що і з тих матеріалів, що опрацьовувала до уроку, дізналася і про своє рідне с.Чижевичі, зокрема, про місцеву вчительку Лесю Страхович-Когут, про те, що після закінчення сільської школи Анна стала ученицею 7-класної жіночої школи у Мостиськах ’’.
Піх А., Марек М. розповіли про становлення українського шкільництва, діяльність допомогового комітету у Мостиськах, як першого працедавця А. Карванської-Байляк, що надав її можливість працювати у захоронках-садочках у с.Черневе, с.Крукеничі. На жаль, захоронка у с.Чижевичі незадіяла.
Про формування світогляду, підпільні стежки героїні, діяльність у Червоному Хресті ознайомив Козирський М.
Напередодні різдвяних свят, було цікаво дізнатися від Писко О. як шанувалися традиції Святвечора у криївці. ‘’Там теж стіл застелили білим обрусом, все готували і розкладали наче вдома. Провідник поділився з нами просфорою… З якою ж непохитною надією і вірою співали ми ‘’Бог Предвічний народився’’ – зачитує спогади учениця.
Урок-спогад переконав нас, що сторінки цієї книги містять потужну силу правди, яка переконує і надихає, дає віру і надію нам у завтрішній день.
Староста гуртка ‘’Історична стежка’’ Вовк Т.








Немає коментарів:

Дописати коментар

Освітня конференція 2022

  Цьогорічна освітня конференція була особливою: здавалось,що все життя почало свій відлік з 24 лютого. Директор ОЗ Оксана Федевич розповіла...